top of page

MAMOGRAFİ ve MEME KANSERİ

Erken Tanı Hayat Kurtarır

Breast_Imaging.jpg
mısırdan_hollywood'a_meme_kanseri.jpg

MAMOGRAFİ, memelerin detaylı görüntüsünün düşük dozlu özel X ışını yardımı ile elde edilmesidir.
Mamografi, tanısal veya tarama amaçlı yapılır. Tanısal mamografi, meme muayenesi sırasında şüpheli bir kitle varlığında, kitlenin yerinin ve özelliklerinin belirlenmesi amacıyla çekilir. Tarama mamografisi ise hiçbir şikayet olmadan, belirli aralıklarla erken tanı amacı ile önerilen mamografidir.
Mamografi Ne Zaman Yapılmalı ?
Tarama amaçlı mamografi, meme kanseri riski bulunmayan kadınlarda 40 yaşında başlanmalıdır. Yüksek riskli kadınlarda doktor önerisi ile daha erken yaşlarda da başlanabilmektedir.
Mamografinin faydası var mı ?
Unutmayalım erken tanı hayat kurtarır ! Kadınlar arasında en sık görülen kanser meme kanseridir.
Bilimsel çalışmalar 40 yaşından sonra düzenli mamografik kontrollerin meme kanseri ölümlerini %20 azalttığını göstermiştir.
Önceki yaplan tetkiklerin karşılaştırma amacı ile saklanması ve düzenli kontrollerde radyoloji uzmanına sunulması önemlidir.
Mamografinin zararı var mı ?
Teknolojideki gelişmeler sayesinde cihazlardaki X ışını düzeyi azalmıştır.  Düzenli mamografi taramasına bağlı kanser riskinin arttığını gösteren bilimsel çalışma  bulunmamaktadır.
Mamografi çektirirken nelere dikkat etmeliyim ?
Meme, iki plastik tabaka arasında baskı uygulanarak çekildiği için biraz ağrı verebilir. Ancak dayanılmaz ya da korkutucu bir işlem değildir. Adet öncesi dönemde hassasiyet olabilceği için, adet bitiminde çekilmesi tercih edilebilir.
Çekim sırasında çıplak olmak gerektiğinden, belin üstü ve altının ayrı olduğu kıyafetler giymek size rahatlık sağlayacaktır. Ayrıca koltuk altlarına deodorant, krem, rol-on vb kozmetiklerin sürülmesi, film kalitesini etkileyeceği için kullanılmaması uygun olur.
MEME ULTRASONOGRAFİSİ : Mamografide tespit edilen kitlenin içeriğini tanımlayabilmek amacı ile yardımcı olarak veya genç hanımlarda şüpheli kitle varlığında uygulanır. Bilinen bir yan etkisi yoktur. 

Eski Mısır'dan Hollywood'a meme kanseri

Tel: 0 242 2376334

bottom of page